Krása

Arganový olej - tekuté zlato z Maroka pro vaši krásu!

Mezi dary přírody, schopné péče o krásu a mládí, zvláště arganový olej vyniká. Není náhoda, že se nazývá "marocké zlato". Má řadu léčebných vlastností, které mohou zlepšit zdraví a přinést krásu do našeho života. V tomto článku se čtenář bude moci dozvědět o výhodných vlastnostech tohoto úžasného nástroje.

Vlastnosti a vlastnosti

Výrobek je vyroben z přírodních olejů extrahovaných z plodů stromového stromu Argan. Rostlina rostla na jihovýchodě Maroka. Trnitý stálezelený strom může být nazýván dlouhými játry - žije až 200 let a může dosáhnout výšky více než deset metrů.

Argan ovocný strom má zvláštní význam pro ekologii Maroka. Jeho kořeny zpomalují erozi půdy a dezertifikaci. Mimochodem, rostlina se snažila růst mimo Afriku, ale všechny pokusy byly marné.

Jak vyrobit produkt

Výroba arganového oleje je poměrně komplikovaný proces. Až donedávna byla výroba prováděna výhradně ručně.

Plody, z nichž je olej vyráběn, jak ve velikosti, tak ve tvaru, připomínají olivy a obsahují jádro uvnitř. V počátečním stádiu se ořech rozdrtí a z ní se extrahují semena.

Dalším stupněm je sušení při mírných teplotách. Poté se pomocí secích nástrojů, podobně jako mlýnské kameny, vyrábí olej ze semen.

Vzhledem k rostoucímu obchodnímu zájmu o tento africký produkt se proces vývoje trochu změnil. Nyní je olej extrahován mechanickými lisy, což výrazně napomáhá urychlení výrobního procesu a zároveň zachovává kvalitu a svěžest výrobků.

Přirozená metoda pražení mu dává zvláštní delikátní vůni a chuť, která se podobá lískové ořechy (lískové ořechy). Barva oleje je o něco tmavší než oliv.

Stejně jako mnoho jiných podobných výrobků, arganový olej a jeho použití se týkají hlavně vaření a použití kosmetických prostředků.

Složení a funkce

Čistý olej obsahuje následující složky: tokoferol, flavonoidy, karotenoidy, vitamíny, stopové prvky, stejně jako přírodní antioxidanty, které pomáhají bojovat se změnami způsobenými věkem a stárnutím pokožky. To je důvod, proč se tak často používá při výrobě kosmetiky pro péči o pokožku na obličej a tělo. Produkt zlepšuje pružnost, zvlhčuje pokožku a dává jí zvláštní péči o vzhled.

Vzhledem k obsahu vitaminu A v něm působí aktivní tvorba kolagenu v kůži, což mu pomáhá stát se pružným, hedvábným a jasným. Vitamin E neutralizuje působení volných radikálů.

Olej se také postará o zdraví vlasů. Je zvláště vhodný pro volné, křehké, zafarbené prameny.

Nákupní příručka

Dnes najdete obrovské množství kosmetických přípravků, mezi které patří arganový olej. Nicméně je nejlepší používat ji ve své čisté podobě.

Nejvhodnější produkt je lisovaný za studena, který uchovává všechny užitečné složky, stopové prvky a vitamíny.

Při výběru je třeba pečlivě zkontrolovat obal, protože není neobvyklé, když zaměstnanci maloobchodních prodejen záměrně zavádějí vnímavé kupující.

Takže na lahvičce by měl být napsán pouze "arganový olej" nebo jiným způsobem arganový olej je jediná složka obsažená v přírodním produktu. Nesmí obsahovat žádné konzervační látky, parfémy a jiné jasně chemické složky.

V nomenklatuře lze uvést: INC. V tomto případě je výrobek označen příslušným štítkem "Argan spinosa Kernel oil".

Kontraindikace a vedlejší účinek

Arganový olej je obvykle dobře snášen a nevyvolává žádné nežádoucí účinky. Výjimkou může být nadměrná citlivost organismu nebo úplná nesnášenlivost.

Využijte výhody vaření a zdraví

Arganový olej může být skvělou alternativou a nahrazuje olivový olej. Pokud jde o jejich složení, mají tyto produkty mnoho společného a často se používají pro klasickou středomořskou stravu.

Zdravotní přínosy jsou prokázány řadou vědeckých studií. Přípravek pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu. Vzhledem k množství antioxidantů pomáhá posilovat imunitní systém, snižuje riziko vzniku nebezpečných onemocnění.

Vzhledem k nízkému obsahu polynenasycených mastných kyselin může trvanlivost oleje dosáhnout několika měsíců. Může být použit pro smažení.

Zároveň má olej nevýhody - nízký obsah alfa-linolenové kyseliny (omega-3) a vysoké náklady až 50 eur na litr.

Použití v kosmetice

Pro africké národy, arganové věděli o léčebných vlastnostech ropy více než tisíc let. Místní krásy dodnes dodávají staromódní recepty krásy. A to není překvapující - koneckonců, tento produkt je jinak označován jako "strom života" nebo "marocké zlato".

Mezi užitečné vlastnosti by měly být zvýrazněny:

  • Anti-aging. Pomáhá vyhlazovat vrásky, stimuluje obnovu tkání.
  • Antioxidant. Chrání kůži, vlasy před volnými radikály.
  • Léčení. Díky tomu je kůže pružná. Stimuluje tvorbu kolagenu, elastinu.
  • Má změkčující, zvlhčující vlastnosti.

Jak používat doma

  1. Pro zralou pleť. Před spaním byste měli používat malé množství oleje na čistou a suchou pokožku se světelnými pohyby. Ráno uvidíte, jak byl celý olej absorbován a tvář byla transformována, stala se neuvěřitelně jemná, měkká a zářící.
  2. Jako základ pro make-up. Masírujte olej až do úplného vstřebání. Poté můžete použít IV-krém nebo základ.
  3. Pro výstřih nebo kolem očí. Pro omlazující účinek použijte olej na požadovanou oblast s kruhovými měkkými pohyby. Pro výstřih lze použít masážní pohyby.
  4. Ochrana před vnějšími vlivy prostředí. Aplikujte několik kapiček na obličej, abyste ho chránili před větrem, mrazem, smogem, toxickými látkami, škodlivým UV zářením.

Je však třeba si uvědomit, že nástroj v žádném případě není náhradou proti slunečnímu záření.

Přírodní produkt se také používá k boji proti akné - pomáhá řídit produkci kožního mazu, což způsobuje podráždění.

Olej může být také použit v kombinaci s jinými produkty:

  • S citrónovou šťávou jako krémem na suchou a oloupanou pokožku, křehkými nehty.
  • S aloe pomáhá hydratovat křehký, unavený z neustálého barvení vlasů. Výhodou takových masky je, že léčí lupy.
  • S mandlovým olejem, aby se během těhotenství zabránilo šíření.
  • S olivovým olejem změkčte a zvlhčujte po proceduře depilace a epilaci.

Jak často můžete používat

Olej argan kosmetologové doporučuje použít následující:

  • Aplikujte dvakrát denně na výstřih a obličej.
  • Pro vlasy v podobě masky jednou týdně, rovnoměrně rozložte výrobek po celou délku a ponechte jej půl hodiny.
  • Pro tělo. Chcete-li to provést, jen si rozetřete olej po sprchování.
  • Několikrát denně změkčíte lokty, popraskané rty a další suché oblasti.

Jak používat při péči o ruce a nehty

Pro suchou pokožku rukou a slabé nehty pomůže také arganový olej. Je schopen jen pár hodin rehabilitovat ruce, aby byly sametové.

Chcete-li zlepšit stav nehtů, míchat citronovou šťávu se stejným množstvím oleje v misce. Držte prsty v této směsi po dobu deseti minut.

Tento krásu rituálu opakujte alespoň několikrát za měsíc, vaše nehty budou silné, lesklé a krásné.

Používejte pro krásu těla

Tento produkt lze nazvat dokonalým spojencem krásy a zdraví. Arganový olej se doporučuje používat k hydrataci pokožky. Chcete-li to provést, po sprche je třeba olej namazat tělem a poté vycpat ručníkem.

Tento postup lze provést pro těhotné ženy. To pomůže zabránit střikům.

Pomůže to oleji a řezům, popáleninám. Jedna kapka v dopoledních hodinách a večer je dostatečná a opatrné kruhové pohyby do postižené oblasti.

Produkt je ideální pro dehydratovanou pleť. Stačí, když na kůži aplikujete malé množství oleje s lehkým masážním pohybem a okamžitě můžete vidět efekt - bude měkký a jemný.